Legerings oversigt

Info om legeringer

Størstedelen af al aluminium, som sælges på markedet, er legeret med en eller flere tilsætningsstoffer. Ulegeret aluminium (ren aluminium) er relativt blødt, så derfor tilsættes legeringselementer eller der foretages en koldbearbejning for at øge brudstyrken.

”Erfaring er noget vi deler med hinanden og vores kunder. Kunden har råvaren, vi har know-how, så hos HAI er rådgivning og vejledning en del af den samlede løsning.”

Stig Langhoff / Sales Manager

Det internationale system for legering er lig Europastandarden

Element Betegnelse Type
Ren aluminium 1000-serien Ikke hærdbar
Kobber 2000-serien Hærdbar
Mangan 3000-serien Ikke hærdbar
Silicium 4000-serien Ikke hærdbar
Magnesium 5000-serien Ikke hærdbar
Magnesium + silicium 6000-serien Hærdbar
Zink 7000-serien Hærdbar
Andre legeringselementer 8000-serien

Der er meget stor forskel på hvor egnet de forskellige legeringer er til den ønskede applikation.
Nedenstående vejledende tabel giver nogle gode indikationer, men ingen garantier.

Legeringstype Betegnelse
EN AW-1050A DDQ: Indeholder 99,5% aluminium i blød tilstand og anvendes til emner som skal dybtrækkes. Findes i følgende tykkelser: 1,00 mm, 1,25 m, 1,05 mm og 2,00 mm. Findes i mange varianter, herunder Lak kvalitets, som ikke er egnet til dekorativ anodisering
EN AW-2007 Er en kobberlegering, som typisk indeholder mellem 4,0 og 5,0 % kobber, og er velegnet til fremstilling af maskindele, bolte og nitter. Den ligner meget EN AW-2011, men er dog lidt hårdere. Det er en kortspånet legering, der er velegnet til bearbejdning, gevind og høje bearbejdningshastigheder. Legeringen har en lav korrosionsbestandighed, og er ikke velegnet til at svejse i pga. det høje indhold af kobber. Den er ikke godkendt efter ROHS.
EN AW-2011 Er en kobberlegering, som typisk indeholder mellem 4,0 og 5,0 % kobber, og er velegnet til fremstilling af maskindele, bolte og nitter. Den ligner meget EN AW-2007, men er dog lidt blødere. Det er en kortspånet legering, der er velegnet til bearbejdning, gevind samt høje bearbejdningshastigheder, og giver en blank overflade efter bearbejdning. Den har en høj styrke imod metaltræthed. Legeringen har en dårlig korrosionsbestandighed, og er ikke velegnet til at svejse i pga. det høje indhold af kobber. Den kan være godkendt efter ROHS.
EN AW-2014 Er en kobberlegering, som typisk indeholder mellem 4,0 og 5,0 % kobber. Det er en kortspånet legering, der er velegnet til bearbejdning og har en høj styrke, og er derved meget som EN AW-2011 og EN AW-2007. Den er hårdere end EN AW-2011. Legeringen anvendes typisk til militære formål og flyindustrien. Den er godkendt efter ROHS.
EN AW-2017A Er en kobberlegering med et højt kobberindhold. Det er en kortspånet legering, der er velegnet til bearbejdning. Legeringen har en lav korrosionsbestandighed, og er ikke velegnet til at svejse i pga. det høje indhold af kobber. Den er ikke velegnet til dekorativ anodisering.
EN AW-2024 Er en kobberlegering med et højt kobberindhold. Det er en kortspånet legering, der er velegnet til bearbejdning. Legeringen har en lav korrosionsbestandighed, og er ikke velegnet til at svejse i pga. det høje indhold af kobber. Den er ikke velegnet til dekorativ anodisering.
EN AW-3003 Er en manganlegering med en høj korrosionsbestandighed. Legeringen har middel styrke, og er velegnet til svejsning og bukning.
EN AW-3005 Er en manganlegering med en høj korrosionsbestandighed. Legeringen har middel styrke, og er velegnet til svejsning og bukning.
EN AW-3103 Er en manganlegering med en høj korrosionsbestandighed. Legeringen har middel styrke, og er velegnet til svejsning og bukning.
EN AW-3105 Er en manganlegering med en høj korrosionsbestandighed. Legeringen har middel styrke, og er velegnet til svejsning og bukning.
EN AW-5005 Er en manganlegering med en høj korrosionsbestandighed. Legeringen har middel styrke, og er velegnet til svejsning og bukning.
EN AW-5005A Velegnet til bearbejdning og bukning og har høj korrosionsbestandighed og god til svejsning.
EN AW-5052 Er nem at forarbejde, og har en høj korrosionsbestandighed samt gode svejseegenskaber. Legeringen er ikke velegnet til anodisering.
EN AW-5083 Er søvandsbestandig, og har en middel styrke, høj korrosionsbestandighed og god svejsbarhed. Legeringen har en middel anodiserbarhed.
EN AW-5083 Er en støbt og spændingsfattig legering, som er ekstremt velegnet til bearbejdning.
EN AW-5086 Er søvandsbestandig, og har en høj korrosionsbestandighed samt gode svejseegenskaber. Legeringen har en middel anodiserbarhed.
EN AW-5754 Er søvandsbestandig, og har en høj korrosionsbestandighed samt god svejsbarhed. Legeringen har en middel anodiserbarhed.
EN AW-5754 CastEN AW-6005A Er en legering med middel korrosionsbestandighed samt god svejsbarhed. Legeringens styrke er højere end EN AW-6063’s.
EN AW-6026 Er en kortspånet legering med en høj styrke samt middel korrosionsbestandighed og middel svejsbarhed. Legeringen har en medium anodiserbarhed.
EN AW-6060 Er velegnet til dekorativ anodisering, og har en høj korrosionsbestandighed. Legeringen er velegnet til svejsning.
EN AW-6061 Er velegnet til dekorativ anodisering, og har en høj korrosionsbestandighed samt god anodiserbarhed. Legeringen er velegnet til svejsning.
EN AW-6063 Er velegnet til dekorativ anodisering, og har en høj korrosionsbestandighed samt god anodiserbarhed. Legeringen er velegnet til svejsning
EN AW-6073 Er en afart af EN AW-6082, og er bedre at anodisere end EN AW-6082, da aluminiummet med denne legering får en mere ensartet overflade.
EN AW-6082 Har en høj styrke og god korrosionsbestandighed. Legeringen har en god svejsbarhed, og kan anvendes til anodisering.
EN AW-6101B Er velegnet til dekorativ anodisering, og har en høj korrosionsbestandighed samt god anodiserbarhed. Legeringen er velegnet til svejsning
EN AW-7010 EN AW-7010
EN AW-7020 Er en kortspånet legering med en meget høj styrke. Legeringen har en lav korrosionsbestandighed og en lav svejsning- samt anodiserbarhed.
EN AW-7021EN AW-7075 Er en kortspånet legering med en meget høj styrke. Legeringen har en lav korrosionsbestandighed og en lav svejsning- samt anodiserbarhed.
Hokotol Er en værktøjslegering, der har en høj styrke gennem hele pladetykkelsen. Legeringen har en lav korrosionsbestandighed, og en styrke der er lige så høj som flere ståltypers. Den anvendes til fly, militære formål samt plaststøbte forme (smedet 7075). Fordelen ved HOKOTOL er, at materialet ikke ændrer egenskaber under bearbejdning.