Info om legeringer

Størstedelen af al aluminium, som sælges på markedet, er legeret med en eller flere tilsætningsstoffer. Ulegeret aluminium (ren aluminium) er relativt blødt, så derfor tilsættes legeringselementer eller der foretages en koldbearbejning for at øge brudstyrken.

 

Det internationale system for legering er lig Europastandarden

ElementBetegnelseType
Ren aluminium1000-serienIkke hærdbar
Kobber2000-serienHærdbar
Mangan3000-serienIkke hærdbar
Silicium4000-serienIkke hærdbar
Magnesium5000-serienIkke hærdbar
Magnesium + silicium6000-serienHærdbar
Zink7000-serienHærdbar
Andre legeringselementer8000-serien

 

Der er meget stor forskel på hvor egnet de forskellige legeringer er til den ønskede applikation.
Nedenstående vejledende tabel giver nogle gode indikationer, men ingen garantier.

LegeringstypeBeskrivelse
EN AW-1050A DDQ:Indeholder 99,5% aluminium i blød tilstand og anvendes til emner som skal dybtrækkes. Findes i følgende tykkelser: 1,00 mm, 1,25 m, 1,05 mm og 2,00 mm. Findes i mange varianter, herunder Lak kvalitets, som ikke er egnet til dekorativ anodisering
EN AW-2007Er en kobberlegering, som typisk indeholder mellem 4,0 og 5,0 % kobber, og er velegnet til fremstilling af maskindele, bolte og nitter. Den ligner meget EN AW-2011, men er dog lidt hårdere. Det er en kortspånet legering, der er velegnet til bearbejdning, gevind og høje bearbejdningshastigheder. Legeringen har en lav korrosionsbestandighed, og er ikke velegnet til at svejse i pga. det høje indhold af kobber. Den er ikke godkendt efter ROHS.
EN AW-2011Er en kobberlegering, som typisk indeholder mellem 4,0 og 5,0 % kobber, og er velegnet til fremstilling af maskindele, bolte og nitter. Den ligner meget EN AW-2007, men er dog lidt blødere. Det er en kortspånet legering, der er velegnet til bearbejdning, gevind samt høje bearbejdningshastigheder, og giver en blank overflade efter bearbejdning. Den har en høj styrke imod metaltræthed. Legeringen har en dårlig korrosionsbestandighed, og er ikke velegnet til at svejse i pga. det høje indhold af kobber. Den kan være godkendt efter ROHS.
EN AW-2014Er en kobberlegering, som typisk indeholder mellem 4,0 og 5,0 % kobber. Det er en kortspånet legering, der er velegnet til bearbejdning og har en høj styrke, og er derved meget som EN AW-2011 og EN AW-2007. Den er hårdere end EN AW-2011. Legeringen anvendes typisk til militære formål og flyindustrien. Den er godkendt efter ROHS.
EN AW-2017AEr en kobberlegering med et højt kobberindhold. Det er en kortspånet legering, der er velegnet til bearbejdning. Legeringen har en lav korrosionsbestandighed, og er ikke velegnet til at svejse i pga. det høje indhold af kobber. Den er ikke velegnet til dekorativ anodisering.
EN AW-2024Er en kobberlegering med et højt kobberindhold. Det er en kortspånet legering, der er velegnet til bearbejdning. Legeringen har en lav korrosionsbestandighed, og er ikke velegnet til at svejse i pga. det høje indhold af kobber. Den er ikke velegnet til dekorativ anodisering.
EN AW-3003Er en manganlegering med en høj korrosionsbestandighed. Legeringen har middel styrke, og er velegnet til svejsning og bukning.
EN AW-3005Er en manganlegering med en høj korrosionsbestandighed. Legeringen har middel styrke, og er velegnet til svejsning og bukning.
EN AW-3103Er en manganlegering med en høj korrosionsbestandighed. Legeringen har middel styrke, og er velegnet til svejsning og bukning.
EN AW-3105Er en manganlegering med en høj korrosionsbestandighed. Legeringen har middel styrke, og er velegnet til svejsning og bukning.
EN AW-5005Er en manganlegering med en høj korrosionsbestandighed. Legeringen har middel styrke, og er velegnet til svejsning og bukning.
EN AW-5005AVelegnet til bearbejdning og bukning og har høj korrosionsbestandighed og god til svejsning.
EN AW-5052Er nem at forarbejde, og har en høj korrosionsbestandighed samt gode svejseegenskaber. Legeringen er ikke velegnet til anodisering.
EN AW-5083Er søvandsbestandig, og har en middel styrke, høj korrosionsbestandighed og god svejsbarhed. Legeringen har en middel anodiserbarhed.
EN AW-5083Er en støbt og spændingsfattig legering, som er ekstremt velegnet til bearbejdning.
EN AW-5086Er søvandsbestandig, og har en høj korrosionsbestandighed samt gode svejseegenskaber. Legeringen har en middel anodiserbarhed.
EN AW-5754Er søvandsbestandig, og har en høj korrosionsbestandighed samt god svejsbarhed. Legeringen har en middel anodiserbarhed.
EN AW-5754 CastEN AW-6005AEr en legering med middel korrosionsbestandighed samt god svejsbarhed. Legeringens styrke er højere end EN AW-6063’s.
EN AW-6026Er en kortspånet legering med en høj styrke samt middel korrosionsbestandighed og middel svejsbarhed. Legeringen har en medium anodiserbarhed.
EN AW-6060Er velegnet til dekorativ anodisering, og har en høj korrosionsbestandighed. Legeringen er velegnet til svejsning.
EN AW-6061Er velegnet til dekorativ anodisering, og har en høj korrosionsbestandighed samt god anodiserbarhed. Legeringen er velegnet til svejsning.
EN AW-6063Er velegnet til dekorativ anodisering, og har en høj korrosionsbestandighed samt god anodiserbarhed. Legeringen er velegnet til svejsning
EN AW-6073Er en afart af EN AW-6082, og er bedre at anodisere end EN AW-6082, da aluminiummet med denne legering får en mere ensartet overflade.
EN AW-6082Har en høj styrke og god korrosionsbestandighed. Legeringen har en god svejsbarhed, og kan anvendes til anodisering.
EN AW-6101BEr velegnet til dekorativ anodisering, og har en høj korrosionsbestandighed samt god anodiserbarhed. Legeringen er velegnet til svejsning
EN AW-7010EN AW-7010
EN AW-7020Er en kortspånet legering med en meget høj styrke. Legeringen har en lav korrosionsbestandighed og en lav svejsning- samt anodiserbarhed.
EN AW-7021EN AW-7075Er en kortspånet legering med en meget høj styrke. Legeringen har en lav korrosionsbestandighed og en lav svejsning- samt anodiserbarhed.
HokotolEr en værktøjslegering, der har en høj styrke gennem hele pladetykkelsen. Legeringen har en lav korrosionsbestandighed, og en styrke der er lige så høj som flere ståltypers. Den anvendes til fly, militære formål samt plaststøbte forme (smedet 7075). Fordelen ved HOKOTOL er, at materialet ikke ændrer egenskaber under bearbejdning.