Bliv klogere på sealing/forseglning

Ved anodisering dannes der porer i aluminiumsproduktet, der skal lukkes (forsegles), så produktet opnår den optimale fortætning, vejrbestandighed og æstetiske fremtræden.

Yderligere info

Under anodisering opbygges der et oxidlag, som er porøst. Disse porer ligger til grund for produktets egenskaber og muligheden for blandt andet indfarvning af aluminiummet.

Porerne vil man oftest ønske bliver lukket, så oxidlaget ikke bliver kontamineret, som kan medføre misfarvninger m.m. Til dette anvendes en opvarmet væske, som ved hjælp af en hydrothermisk reaktion, danner krystallen Böhmit i poren, og derved forsegler overfladen.

Sealing er med til at give anodiseringen en korrosionsbestandig overflade, som derved får en længere levetid i et udendørs miljø. Samtidig kan en eventuel farve bindes fast i oxidlaget ved hjælp af sealing, da krystallen Böhmit vil lægge sig over farven i den enkelte pore.

Dette betyder, at man herved minimere et eventuelt farvetab som en ikke-sealet overflade ville lide under og derved beskytte et farvet emne.

Skal et emne males, lakeres eller på anden vis efterbehandles med tryk eller lignende, så kan det være en fordel at fravælge sealing, fordi ikke-sealede emner har en højere vedhæftningsevne.

Lignende valg kan foretages, hvis man taler om hårdhed uden at tage højde for meget andet. Så kan man igen fravælge sealing for at maksimere denne egenskab.

Den hydrothermiske reaktion der sker under sealingsprocessen er nemlig med til at blødgøre oxidlaget.

Forseal bliver brugt som behandling til organiske farver, hvor de holder på den organiske farve og sikrer at farven ikke løber ud

Forseal

For at maksimere korrosionsbeskyttelsen kan anodiserede produkter dikromat seales. Dikromat sealing er en kemisk kromforbindelse, som også forsegler det opbyggede anodiseringslag. Ved denne proces optages krom i overfladen. Normalt anvendes processen ikke til dekorative formål, da overfladen bliver iriserende gul (mørkegrøn) – og det er ikke muligt at indfarve produktet efterfølgende.

Dikromat sealing

Ved sealing optager overfladen vand, så porerne forsegles og overfladen bliver tæt. Processen foregår i 98°C varmt vand, hvor vandet bliver kemisk bundet i anodiseringslaget, under dannelse af krystallet Böhmit. Sealing i vand foretages som standard ved anodisering, men er en proces, der kan fravælges. For eksempel hvis overfladen skal males eller limes.

Varmtvands-sealing

SEO tekster

Blæsning er en effektiv mekanisk forbehandling, der anvendes, når der er særlige krav til aluminiummets struktur eller mathed. Blæsning efterlader en pæn, ensartet og mat overflade samtidig med, behandlingen til en vis grad kan afhjælpe bearbejdningsoverflader, slibespor, træk- og varmestriber, som er synlige på det rå materiale. Dette skyldes ændringer i materialestrukturen, som opnår den mere uniforme overflade og med et mat udtryk inden videre behandling.​

​HAI tilbyder flere forskellige blæsemedier med forskellig grovhed i strukturen til at give den ensformige overflade en brudt struktur.

Vi har forskellige varianter af blæsemidler, hvor man alt efter det ønskede resultat, kan vælge mellem; glasperler, ædelkorund, rustfri stålkugler, rustfri stål grit og blandingsblæsemiddel.

SEO tekster

Vi har et blæsemiddel som passer til dit behov uanset applikation eller komponentens fysiske karakteristika.

Behandlingen foregår i en lukket kabine, hvor vores operatører blæser fine korn af glas mod aluminiumsemnerne. Herved opnår man en ensartet overflade og en flot finish på hele emnet. ​

​Blæsning er en forbehandlingsproces, der kan sidestilles med andre mekaniske forbehandlinger som slibning, børstning og polering. ​

​​HAI kan glasblæse profiler op til 8 meter i et gennemløbsanlæg og tilbyder økonomisk fordelagtig glasblæsning i helautomatiske anlæg.